Next Nature

Een van de belangrijkste thema’s die ik in mijn werk telkens voorbij zie komen, op alle niveaus, is onze nieuwe natuur. Technologie raakt steeds meer geïncorporeerd in ons menszijn.

Onze nieuwe natuur

Het is onderdeel van ons leven geworden en dringt steeds dieper door in onze huid. Maar in een wereld vol technologie verlangt de mens naar natuur, naar groen, bos, en strand. Kamerplanten op kantoor, groene daken, wanden en balkons, parken als de places to be, urban green to the max! Tezamen, hoe paradoxaal de weg naar technologie en van technologie af ook lijken, behoren tot onze nieuwe natuur. Juist het samengaan van mens en technologie maakt dat we verlangen naar het natuurlijke, terwijl we het artificiële omarmen. De ene dag een virtuele onderdompeling in de VR Room, de andere dag een uurtje plant bathen in Amsterdam in de onlangs geopende studio om te bezinnen.

Digital & natural human

We zijn virtividuen met een online identiteit, met een smart watch en telefoon die aan ons vast gegroeid zitten. Technologie komt steeds dichter op onze huid te zitten en zal uiteindelijk zelfs incorporeren. Wie nu een wegtrekker heeft en acuut in verweer roept dat het nooit zo ver zal komen, denk aan contactlenzen, gehoorimplantaten, nieuwe knieën en pacemakers. Nu zijn het nog veelal medische ingrepen die bijdragen aan de maakbare mens, maar straks willen we in een oogwenk een andere taal spreken, met een armswipe een deur openen, met een knipoog een telefoongesprek aannemen en een robot besturen met onze gedachten. Op naar implementatie en naar de maakbare mens 4.0. Onze nieuwe natuur.

Digital & natural habitat

De digitale mens leeft in een digitale habitat. Het keukenblad geeft aan wat we kunnen koken met de ingrediënten die we neerleggen, ons matras vertelt hoe we geslapen hebben, de spiegel deelt mee hoe gezond we zijn. Een aai over de plant in de hoek levert energie op en google home bestelt alvast de weekboodschappen. Mocht je weer enige scepsis voelen opkomen, het is geen toekomstmuziek, het is de beat van vandaag. Onze directe leefomgeving is net zo natuurlijk als artificieel. Onze nieuwe natuur.

Digital & natural buildings

We gaan steeds meer interactie aan met alles om ons heen, we praten met onze meubels, kunnen met qr codes op een gebouw achterhalen wie er werkt en wat er verkocht wordt. We aaien muren van ponyhaar en spreken over gebruikersinteractie en sensorische gebouwen. Met augmented reality kunnen we een laag van verbeelding en beleving over de bebouwde wereld leggen. Check hieronder een over de top voorbeeld van Keiitchi Matsuda, Hyper Reality. Het natuurlijke en artificiële lopen in elkaar over, grenzen staan niet meer vast. De mens heeft een nieuwe natuur. Hoe geef je hier vorm aan in een huis, een wijk, de gebouwde omgeving? Op weg naar onze nieuwe natuur. Juist in de bouw.

Jeanneke Scholtens

Next Nature

Deel

Laura, HR Manager

“Ik heb nieuwe vacatures online gezet. Word jij onze nieuwe collega?”

Daag jezelf uit en kom werken bij de Scholtens Groep.