Hoe verandert AI de baan van een administratief medewerker?
Marianne Visser, financieel administratief medewerker bij Scholtens Groep, volgt het traject Trendexpert at Work en maakte een voorspelling over haar toekomstige werk: In 2040 wordt het werk van administratief medewerkers grotendeels ondersteund door AI en automatisering. Routineklussen verdwijnen, waardoor de focus verschuift naar data-analyse, workflowoptimalisatie en digitale communicatie. Hun rol wordt steeds strategischer en procesgerichter, waardoor ze onmisbaar blijven in moderne organisaties. Ook leren toekomstdenken? Volg het traject Trendexpert at Work. Ontdek alle details via de link in ons profiel.
Gezonde leefstijl op de werkvloer is allang geen nice-to-have meer — het is een onderwerp dat steeds meer aandacht krijgt. Organisaties zoeken naar manieren om vitaliteit, werkplezier en mentale gezondheid structureel te versterken.
Robin Nap doet in de training Trendexpert at work voor de Scholtens Groep onderzoek naar de rol die de werkomgeving kan spelen in het stimuleren van gezond gedrag.
• Wat zijn veelbelovende trends?
• Welke initiatieven sluiten aan bij verschillende generaties op de werkvloer?
• En hoe kunnen technologie, inrichting en cultuur bijdragen aan een werkomgeving waarin mensen gezonder én met meer energie werken?
Zijn centrale onderzoeksvraag: “Welke concrete en haalbare initiatieven kan ik in 2025 onderzoeken en aandragen die bijdragen aan een gezondere leefstijl op de werkvloer, gericht op het bevorderen van fysieke, mentale en sociale gezondheid?” Robin zoekt inspirerende, haalbare en toekomstgerichte manieren om gezondheid en werk op een slimme manier te verbinden. Heb jij ideeën, ervaringen of initiatieven die hierbij aansluiten? Dan hoort hij die graag!
Van administratie naar innovatie: AI slim en verantwoord inzetten op de werkvloer
Angelique de Vreugd begon haar onderzoek met een praktische vraag vanuit haar dagelijks werk: hoe kan AI helpen om administratieve processen slimmer te organiseren? Vanuit die insteek ontstond een breder traject binnen haar trendtraining bij Scholtens Groep: hoe kun je AI op een slimme en verantwoorde manier integreren in je dagelijkse werk? Ze onderzoekt de voordelen van AI binnen administratieve en ondersteunende processen, en kijkt hoe deze technologie optimaal benut kan worden. Tegelijk besteedt ze aandacht aan mogelijke belemmeringen, zoals zorgen over digitale veiligheid en de terughoudendheid die collega’s soms voelen bij het inzetten van AI in hun werk. In het onderzoek wordt ook de kijk van de jongere generatie binnen de familie – mogelijk de toekomstige leidinggevenden – aangestipt. Hun visie op AI roept de bredere vraag op hoe zij, te midden van maatschappelijke en technologische ontwikkelingen, richting zouden kunnen geven aan de toekomst van Scholtens Groep.
Effectief samenwerken in complementaire teams is belangrijker dan ooit, organisaties zetten volop in op betere communicatiemiddelen en samenwerkingstools
Binnen het traject Trendexpert at Work bij @burozorro onderzoekt Floor Quist hoe teams structureel sterker kunnen worden door inzicht in samenwerking, teamrollen en digitale tools. De ongehoorde stem als uitgangspunt vormt inzicht en de basis van haar onderzoek naar complementariteit op de werkvloer binnen Scholtens Projecten. Met behulp van de S-curve, kernwaarden en tools zoals Teams, ClickUp en Monday brengt ze in kaart wat teams nodig hebben om effectief, energiek en in balans samen te werken. Het doel: toekomstgerichte inzichten vertalen naar concrete acties die samenwerking slimmer en mensgerichter maken.
𝗧𝗥𝗘𝗡𝗗 𝗢𝗡𝗗𝗘𝗥𝗭𝗢𝗘𝗞 𝗗𝗨𝗨𝗥𝗭𝗔𝗠𝗘 𝗚𝗘𝗕𝗜𝗘𝗗𝗦𝗢𝗡𝗧𝗪𝗜𝗞𝗞𝗘𝗟𝗜𝗡𝗚
𝗧𝗿𝗲𝗻𝗱𝘀 als “𝗘𝗻𝗲𝗿𝗴𝗶𝗲, 𝗚𝗿𝗼𝗲𝗻 𝗲𝗻 𝗪𝗮𝘁𝗲𝗿, 𝗚𝗲𝘇𝗼𝗻𝗱𝗵𝗲𝗶𝗱, 𝗪𝗼𝗻𝗲𝗻 𝗲𝗻 𝗪𝗲𝘁& 𝗥𝗲𝗴𝗲𝗹𝗴𝗲𝘃𝗶𝗻𝗴” vragen om slimme keuzes in gebiedsontwikkeling. Hoe benutten we de schaarse ruimte optimaal en toekomstbestendig?
Waar vinden ontwikkelaars 𝗕𝗮𝗹𝗮𝗻𝘀 tussen 𝗺𝗮𝘅𝗶𝗺𝗮𝗹𝗶𝘀𝗮𝘁𝗶𝗲 en 𝗼𝗽𝘁𝗶𝗺𝗮𝗹𝗶𝘀𝗮𝘁𝗶𝗲 en houden zij de 𝗳𝗶𝗻𝗮𝗻𝗰𝗶ë𝗹𝗲 𝗵𝗮𝗮𝗹𝗯𝗮𝗮𝗿𝗵𝗲𝗶𝗱 in het oog. De ruimtevraag in Nederland is groot en wij moeten zorgvuldig omgaan met de beschikbare ruimte.
Daarnaast wordt er in het onderzoek ingegaan op de 𝗥𝗼𝘂𝘁𝗲𝗺𝗮𝗽 𝗻𝗮𝗮𝗿 𝟮𝟬𝟰𝟱 die richting biedt: welke keuzes maken wij nu om Scholtens en de 𝟰𝗲 𝗴𝗲𝗻𝗲𝗿𝗮𝘁𝗶𝗲 𝗦𝗰𝗵𝗼𝗹𝘁𝗲𝗻𝘀 klaar te maken voor 2045.
Welke stappen kan Scholtens nemen op de kort, midden en lange termijn, om de 𝗰𝗼𝗻𝘁𝗶𝗻𝘂ï𝘁𝗲𝗶𝘁 te borgen in “𝗢𝗻𝘁𝘄𝗶𝗸𝗸𝗲𝗹𝗶𝗻𝗴”, “𝗕𝗼𝘂𝘄” en “𝘽𝙚𝙝𝙚𝙚𝙧”.
“𝗢𝗺 𝘃𝗮𝗻 𝗔 𝗻𝗮𝗮𝗿 𝗕 𝘁𝗲 𝗸𝗼𝗺𝗲𝗻 𝗵𝗲𝗯𝗯𝗲𝗻 𝘄𝗲 𝗖 𝗻𝗼𝗱𝗶𝗴”. Toekomstbestendig ontwikkelen vraagt om keuzes. Daarvoor moet “𝙐𝙧𝙜𝙚𝙣𝙩𝙞𝙚” worden gecreëerd, moeten medewerkers worden meegenomen om met Scholtens koers te zetten naar een duurzame toekomst.
“𝘿𝙚 𝙩𝙤𝙚𝙠𝙤𝙢𝙨𝙩 𝙯𝙞𝙩 𝙞𝙢𝙢𝙚𝙧𝙨 𝙖𝙡 𝙖𝙖𝙣 𝙩𝙖𝙛𝙚𝙡, 𝙕𝙚 𝙬𝙖𝙘𝙝𝙩 𝙣𝙞𝙚𝙩, 𝙯𝙚 𝙠𝙞𝙟𝙠𝙩”.